Tuesday, October 25, 2011

Jesienne muffiny jabłkowo - gruszkowe


   Do muffinów chyba nikogo nie trzeba przekonywać: proste, szybkie i pyszne! Dziś prezentuję wersję typowo jesienną: z jabłkiem i gruszką, z lekką nutą cynamonu. Oczywiście babeczki są pełnoziarniste i odpowiednie zarówno dla cukrzyków jak i na SB fazę II :)

Pełnoziarniste muffiny jabłkowo - gruszkowe

zmodyfikowany przepis z tej strony

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki fruktozy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 jajko
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
   Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Wlewamy mokre składniki do suchych i wsypujemy owoce. Tradycyjnie, jak to przy pieczeniu muffinów, nie mieszamy zbyt dokładnie - grudki mile widziane. :)
   Nakładamy ciasto do papilotek (jak widać mi akurat się skończyły - powycinałam więc niewielkie koła z papieru do pieczenia i dosłownie upchnęłam je we wgłobieniach blaszki ;)), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 15-20 min w 200* C.

muffiny tuż przed włożeniem do pieca...
...i 15 minut później, tuż po wyjęciu :)

Smacznego!

No comments:

Post a Comment